Költöztetési tippek
Mire figyeljünk oda költözéskor,szállításkor?

Dobozolási Tippek
Hozzávaló:
 60cm*40cm*40cm Standard költöztető doboz

Első feladat rakjuk össze a dobozt.A következő, hogy az alját erősítsük meg ragasztó szalagal, hogy erősebb legyen és ne potyogjanak majd ki alul a személyes tárgyak.Mindegyiknek meg van a maga terhelhetősége ez egy átlagos 60*40*40-nél maximum 30kg lehet.

Figyeljünk oda, hogy mennyi mindent rakunk bele, mert valakinek azt majd fel is kell emelnie...ugye? :) és általában ha egy ekkora dobozt könyvel pakolunk meg az 45-50kg azt pedig a karton se nagyon bírja és rakodók is megszakadnak egy több ezres könyvtár pakolásánál.
Érdemes mindegyikre kategorizálva ráírni, hogy mi van benne így elkerűlhető, hogy a törékeny étkészlet a könyves  alá kerüljön a költözés során.
Figyeljen oda, hogy  csak addíg pakolja meg, hogy be ehessen csukni a tetejét, hogy a teherautóra rakodásánál egymásra lehessen rakni őket.
Ha szépen összepakolta és feliratozta, ragasztó szalaggal zárja le.

Általános jótanácsok Tippek

 • Néhány jó tanács Költözéshez
  - Ruhák: 
 •  Erős zsákba. Annyira tömd meg, hogy a zsák szájánál egy kb 10-15 cm magas rész üresen maradjon, ott jól kösd össze, és Írd rá, hogy mi van benne!!! (pl: anya felsők, vagy zoknik) Ez nagyon jól fog jönni, amikor a kipakolást már nem bírod, és mindenhol zsákok lesznek, neked viszont reggel munkába kell menned,felöltözve: 
 • -Könyvek:
   Erős doboz. (3000 kötet könyvem költözött, profi vagyok :-D) A legjobb a banános doboz, annak teteje is van. Zöldéseg általában szívesen ad a piacon! Jó előre érdemes róla gondoskodni.
   -Konyha, törékeny cuccok:  Kibélelni az erős dobozt rengeteg újságpapírral, majd egyenként mindent alaposan becsomagolni újságpapírba. 
 • -Bútorok:
    
  Ha pl.: szét kell csavarozni a szekrénysort, érdemes megszámozni, hogy utána könnyebben össze tudjátok majd állítani. Nem minden elemnél passzolnának össze a fúrványok, amikbe a rögzítőcsavarok mennek. És minden dobozra írd rá, mi van benne! pl konyha, tányérok, vagy fürdő szappanok.

"Így nem szabad költözni - 10 tipp a szomszédháborúk elkerüléséhez

Rossz szomszédság török átok - tartja a régi mondás, ám máig sok társasházban élő probléma, hogy nem jó a kapcsolat az egy házban, épületben élő lakók között. Az akár több tízmillióért vett ingatlan élvezetét jelentősen ronthatja az állandó vitázás, a nagyon elfajult ügyek pedig akár a lakás eladását is megnehezíthetik. A szakértő szerint a viszályokat a legjobb a beköltözésnél elkerülni.

Az utóbbi években rengetegen vásároltak lakást, több ezer új építésű társasház épült fel, ám sok helyről hallani, hogy az új tulajdonosok nemhogy alig beszélnek egymással, sokszor kifejezetten ellenséges viszony alakul ki, jellemzően tyúkper típusú problémák miatt. Lakásvásárlás előtt elég nehéz a szomszédság felmérése, számítani kell azonban arra, hogy minél nagyobb egy társasház, annál többféle ember igényeinek kell megfelelni, bár sokszor a néhány lakásos házakban alakulnak ki a legélesebb viták. Nehéz helyzetben van tehát egy újonnan beköltöző - hiszen egy közösség kialakult rendjébe kell beilleszkednie, amiről rendszerint semmilyen információja nincsen. Hogyan lehet elkerülni, hogy kialakuljon a rossz viszony

1. Óvatosan a lakásavató bulival

 • Kedves szokásként divattá vált az utóbbi években a lakásavató-buli, amely rendszerint biztosan maga után vonja a későbbi problémák kialakulását, különösen azért, mert sok épület hangszigetelése a szabványnak ugyan megfelel, ám ettől még kiválóan élvezhető a szomszéd lakásban zajló rendezvény. Amennyiben a buli vélhetően az éjszakába nyúlik, vagy hangosabb lesz, érdemes csak az elejét a lakásban tartani, majd a csapatot átvezényelni egy szórakozóhelyre - különben később hónapokig hallgathatja majd az új tulajdonos a "dorbézolásra" vonatkozó megjegyzéseket. (Nem mellesleg, a sikeres buli után máris neki lehet kezdeni a lakásfelújításnak).


2. Körültekintően válassza meg a költözési időpontot

A költözködés, a bútorok kiszállítása, a háztartási gépek beszerelése rendszerint zajos tevékenység, valamint rövidebb hosszabb időre a lépcsőház és a liftek részleges elfoglalásával jár. Az ebből adódó konfliktusokat mérsékelheti, ha nem a társasház legforgalmasabb óráiban (jellemzően hétköznap délután és este) bonyolítja le a beköltözést, hanem a csendesebb, hétköznap délelőtti időszakban, amikor vélhetően a legtöbben nem tartózkodnak otthon. Az időpont választása segít abban is, hogy a lehető legkevesebb lakó nézze végig egyenes adásban beköltözését, részletes leltárt felvéve az ingatlanba bevitt bútorokról illetve műszaki eszközökről. A hétvégi költözködés nem túl szerencsés, mivel ilyenkor sokan későig alszanak, pihennének.

3. Szervezze meg a felújítást

 • Használt lakásba költözés előtt az esetek döntő többségében kisebb-nagyobb felújításokra kerül sor - melyek szintén kiválthatják a már ott lakók haragját, különös tekintettel a mindenki által kifejezetten utált fúrásra. Általános tapasztalat, hogy a felújítást végző munkások többsége szereti a munkát már korán reggel elkezdeni - ám ne engedje meg nekik, hogy reggel 9-fél 10 előtt zajos tevékenységet végezzenek, ugyanez a helyzet a 18 óra utáni és a hétvégi időszakkal is. Hosszú időre megutálják, ha a kora reggeli órákban kezdenek fúrni, vagy falat bontani lakásában.

4. Egyeztessen a közös képviselővel

 • Bizonyos felújítási műveletekhez szükség lehet a közműszolgáltatások ideiglenes elzárására - ezt okvetlenül beszélje meg a ház illetékesével (gondnok, közös képviselő) - semmiképpen ne kezdjen önálló partizánakciókba, mert akár még kártérítési pert is a nyakába akaszthatnak - például, ha a fűtés vagy az áram kikapcsolása miatt valamelyik lakásban tönkremegy egy műszaki berendezés. Az ilyen típusú munkákat szintén a kevésbé frekventált hétköznap délelőtti órákra időzíteni.

5. Érdemes előre elnézést kérni

A nagyobb zajjal, kosszal járó felújítás előtt érdemes egy A4-es papíron udvarias hangnemben elnézést kérni az esetleges kellemetlenségekért, és meghatározni a felújítás várható befejezési időpontját. Ezzel együtt is előfordulhat, hogy valaki nemtetszését nyilvánítja, de ilyenkor már általában a többség már nem csatlakozik a problémát keresők táborához.

6. Mutatkozzon be

Érdemes megismerkedni a ház befolyásosabb személyeivel (közös képviselő, ha van gondnok, vagy biztonsági őr), illetve közvetlen falszomszédjának is bemutatkozhat. Mivel sokan nem szeretik az előzetes bejelentés nélküli látogatókat, a legjobb utóbbira "spontán" a folyosón véletlenszerűen összetalálkozva, esetleg pár soros levélben szert tenni. Ne lepődjön meg, ha nem hívják be. Régebben népszerű megoldás volt, a tál sütemény, üveg ital átküldése, ma már erre nincs szükség, mint ahogy szomszédköszöntő-bulit sem szükséges tartani. Próbálkozni egyszer kell, ha nem reagálnak bemutatkozására, nem kell tovább erőltetni. Ne lepődjön meg, sok új társasházban egymás nevét sem tudják a lakók.

7. Ne pakoljon szét

Az esetleges közös tárolókat, folyosókat lehetőleg ne pakolja tele még ideiglenesen sem felújítási anyagokkal, bútorokkal, dobozokkal - előbb érdemes felmérni az ezzel kapcsolatban kialakult szokásokat. Olyan helyen ne tároljon semmit, ahol mások közlekedését akadályozza.

8. Udvariasan kezelje a kötözködőket

 • Sajnos előfordulnak itt-ott olyan lakótársak, akik mindjárt az első napokban be-beszólnak valamiért, rendszerint különösebb ok nélkül, csak azért, hogy saját (általában csak önmaguk által vélt) fontosságukat hangsúlyozzák. A jogos kifogásokat hallgassa meg, azonban a "csak a miheztartás végett", illetve a "tudja itt az a szokás, hogy" jellegű közléseket csírájában fojtsa el, egy "köszönöm hogy tájékoztatott, elnézést, de sietnem kell" tartalmú mondattal.

9. Tájékozódjon a házirendről

Sok társasházban a házirend általában egy idejétmúlt, senki által nem alkalmazott dolog, ám egyes új építésű lakóparkokban a túlbuzgó lakók és az agilis közös képviselőnek köszönhetően előfordulhatnak olyan kitételek, melyek például szigorúan szabályozzák a közös kert használatát, vagy éppen szilenciumot írnak elő a kora délutáni órákra a "gyermekek egészséges fejlődése" érdekében. A nonszensz dolgokkal ne foglalkozzon, szankciók nemigen vannak a társasház kezében.

10. Ne foglaljon állást már kialakult társasházi vitákban

Előfordulhat, hogy mindjárt az első napokban a folyosón vagy az utcán véleményét kérik különféle házbeli problémákról. A részletek megismeréséig érdemes kitérő választ adni, ne nyilvánítson véleményt olyan kérdésben, aminek nem ismeri a hátterét, illetve udvariasan hárítsa el a más lakókról szóló pletykákkal próbálkozókat. Ne feledje: a cél a békés együttélés."

Forrás:mfor.hu

Étkészlet Csomagolási Tippek
Hozzávaló:
újságpapír, papír csomagoló anyag
Ahoz,hogy költözéskor igazán megóvjuk, törékeny étkészleteinket elengedhetetlen a jó csomagolás.
Ilyenkor jön jól a postaládába bedobált reklám újságok, de mindegyik barkács áruházban árulnak csomagolópapírt.
Válogassuk szét a tányérokat és a poharakat és szépen egyesével  kell őket csomagolni, hogy a maximális biztonságba szállíthatóak legyenek.
Amikor készen vagyunk a becsomagolással legalulra rakjuk a legnehezebbet a dobozban és szépen torony szerűen felhalmozzuk rá a többi a törékeny tárgyat. Figyeljenek oda, hogy csak addíg pakolják , hogy be lehessen csukni a tetejét.
Ha felhalmozták a törkenyeket a  légüres részeket fel kell tölteni bélelő anyaggal, hogy ne legyen mozgástere elcsúsznia tárgyainak.

Mire figyelj oda, ha jönnek a bútor szállítók?
Tippek
Gyakran találkozunk a szekrények tetején felejtett dobozokkal rosszabb esetben megbújó üveg lapokkal vagy más oda nem illő tárgyakkal , amik a bútorok szállítása közben nagyon veszélyesek lehetnek .
Ezért kérünk minden esetben kukkancs fel a szekrények tetejére és ha már ott vagy akkor légyszives takarítsd is le.
Vedd ki azokat a polcokat amiket lehet és ragasztó szalaggal zárd le az ajtókat.
Ha ilyen tükrös vagy üveges szekrényed van , buborék fóliával vagy pokróccal párnázd ki vagy szereld le , hogy a sérülésektől megóvd!

Irodai költözés
Tippek

Minden ember számára fontos a munkája , legfőképp ha saját vállalkozásáról van szó. A munka valamiért leáll , félbeszakad akkor sok idő és energia megy kárba. Ezt elkerűlve érdemes a teljes költözést előre megtervezni.
Miért komplexebb feladat az iroda költöztetés a lakoságinál?
 - Gyakran nagy területekről kell begyűjteni az elköltöztetendő bútorokat.
 - Nehezen mozgatható páncél szekrények és irat tárolók nagyobb oda figyelést és szaktudást követelnek meg.

 - Az átlagos háztartási bútoroknál jelentősen nagyobb tárgyakat kell szállítani.
- Egy iroda költöztetése rendkívül nagy és körültekintő előre tervezést kíván annak érdekében, hogy minél kevésbé akadályozzuk az iroda, a cég működését.

"Kezdj új életet: a sikeres költözés titkai"

"Ha nem érzed jól magad, akkor menj! Miért ne lehetne igaz ez a mondás a költözködésre is? Nem kell félni a dobozolástól, megéri, ha az új otthonunkban majd nyugodtabbak leszünk.
 Hagyd hátra a múltad!

Az új otthon kiválasztásánál a praktikussági okok (közel legyen a munkahelyhez, az iskolához) mellett próbálj arra is figyelni, hogy tényleg jól érezd majd magad ott. Ne érd be azzal, hogy "átmenetileg jó lesz!". Legyen kényelmes és szerethető az új lakás. A költözés előtti dobozolásnál gondolj arra, hogy új életet kezdesz: dobj ki mindent, ami azokra emlékeztet, akik elhagytak vagy megbántottak. Ne rejtsd dobozkába a régi szerelmes leveleket, közös fotókat, ajándékokat, szemétbe minden ilyesmivel! Ezek a kacatok gátolják az energiát, hogy egy új kapcsolat részese lehess. A bútorokat, tárgyakat mosd le, tisztítsd meg minden olyan negatív energiától, amely rátapadt.

Ha albérletben élünk, akkor jóval könnyebb a helyzet, bármikor megejthetjük a cuccolást, ha nem érezzük jól magunkat! Saját ingatlan esetében is hasznos elgondolkodni azon, hogy talán máshol boldogabbak lehetnénk, nem kell feltétlenül a falakhoz ragaszkodnunk! Szakítás, válás esetén praktikus új otthont keresni, amely nem emlékeztet majd állandóan az exre. Ha éppen a férjed, exed költözik el tőled, akkor se ragaszkodj az egykori közös otthonhoz. Cseréld le azonnal! Szabadulj meg minden fájó emléktől, amely még összeköt azzal az emberrel, akivel már nem is akarsz kapcsolatban maradni. A lakások falaiba beépülnek az energiáink. A fájdalmaink, sírásaink, szorongásaink ott maradnak akkor is, ha már elköltözött mellőlünk az, aki okozta őket.
Az első teendők az új lakásban

 • Mielőtt beköltöznél az új otthonodba, tisztítsd meg azt az előző lakó energiáitól! Az a legjobb, ha mindenekelőtt kifested - vagy albérlet esetén a tulajdonossal kifesteted - a falakat. Ha erre nincs lehetőség, akkor szellőztess, csinálj kereszthuzatot, és égess el minden sarokban egy-egy szantálfüstölőt. Mosd le fertőtlenítőszerekkel az ajtókat, a polcokat, az ablakokat, a fürdőkádat, és csak akkor vidd be a saját holmidat, ha mindezzel megvagy.

Ha hiszel a feng shui "varázslataiban", akkor érdemes kiszámolni, kimérni, hogy a lakás mely pontján árad leginkább az energia a munkával, a párkapcsolattal vagy a tanulással kapcsolatban. Ezekre a helyekre tedd az ágyad, az íróasztalod. Ha nincs kéznél ismerős, aki ért a kiszámításhoz, akkor figyelj az ösztöneidre! Ne azért tedd ide vagy oda az ágyad, mert ott jól néz ki, hanem azért, mert ott nyugodtan tudsz majd aludni. Ha szükségesnek érzed, még eltologathatod a bútorokat.

Tegyél sok zöld növényt a lakásba. Ha nem világos, akkor olyasmit keress, ami bírja a félhomályt is.
Elhunyt családtagok fotóit nem szerencsés kitenni a falra, akkor sem, ha nagyon szeretted őket! Tedd albumba ezeket a képeket, és fel egy polcra. Engedd el a holtakat! Új élet előtt állsz, a jövőre koncentrálj, ne a múltra!

Helyettük olyan képeket válassz, amelyeken számodra kedves tájak vagy szimbólumok láthatók. Kedvenc filmjeid plakátjai is pozitív hatással lehetnek rád.

Rend a lelke mindennek!

Ha már kényelmesen beköltöztél, akkor is figyelj az egyensúly megtartására! Igyekezz rendet tartani a lakásban, ne halmozd fel a mosatlant, és mindennap vidd le a szemeteszacskókat a kukába! Ha időközben valamelyik bútort odébb tolnád, ne várj vele, ne halogasd, tedd meg azonnal. Merj változtatni, és törekedj arra, hogy mindig öröm legyen hazamenned!

Magadban is tégy rendet, gondold át a kapcsolataidat, a teendőidet! Lefekvés előtt gondold át az elmúlt napot, és engedd el a problémákat! Ne úgy aludj el, hogy az idegeskedéstől görcsben áll a gyomrod! Mondd ki hangosan, hogy "megtalálom a megoldást erre a problémára"!

Ha környezetedben harmónia uralkodik, akkor előbb-utóbb belül is megtalálod azt a nyugalmat, amelyre vágysz, sőt az a társ is bekopogtathat az új otthonba, akire vársz!"
Forrás:nlcafe.hu

"Költözés kisgyerekkel - tippek

Egy költözés mindig valamennyire megterhelő dolog, még felnőttek számára is. A dobozolás, a bizonytalanság, és a változáshoz való alkalmazkodás átmeneti stresszel jár, ami még kifejezettebb, ha az ember kicsi gyerekkel vagy gyerekekkel költözködik.

Az Academy of Child and Adolescent Psychiatry című gyermekpszichiátriai szaklap tanulmánya szerint a költözés az egyik legstresszkeltőbb életesemény, amivel a családok életük során szembesülnek. Ez hangsúlyozottabban így van, ha teljesen új környezetbe, másik városba, vagy másik országba költözünk. A felnőttek számára már maga a logisztika is ijesztő és nehéz lehet - a régi lakás eladása, új lakás keresgélése, hitelügyintézés, neadjisten lakásfelújítás. A kisgyermekek ebből vajmi keveset értenek, azt viszont ők is megérzik, hogy a szüleik stresszelnek és hogy valami nagy változás, nagy bizonytalanság közeleg. A kisgyerekek többsége emellett ragaszkodik a kis szokásaihoz, napi rutinjához, így ezek megzavarása bizonytalansággal tölti el őket.

Persze, ilyenkor is van néhány módszer arra, hogy zökkenőmentesebben éljük túl a dolgot. Hogyan könnyíthetjük meg a költözködés időszakát a kisgyerek és saját magunk számára? Összeszedtünk néhány tippet és tanácsot, saját tapasztalatainkkal kiegészítve.

1. Vonjuk be a gyereket a folyamatba!

Természetesen nem arra gondolunk, hogy a másfél éves beszéljen az ingatlanossal és döntsön a lakáshitelünkről. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a gyerekek többnyire kiszolgáltatottságot élnek meg, amikor a szülők egyszer csak felnyalábolják és elköltöztetik őket. Ezért a lehetőségekhez képest érdemes már az elejétől fogva megengedni nekik, hogy legalábbis betekintést nyerjenek a döntési folyamatba.

Másfél-két éves gyermekek már nagyon sok mindent megértenek - meséljük el nekik, hogy apa és anya megnézett öt lakást, van köztük olyan is, amelyiknek van terasza, szeretnéd, ha lenne teraszunk? Ha megtehetjük, elvihetjük a gyereket is lakásnézőbe, és megkérdezhetjük, tetszik-e neki ez a fürdőszoba vagy az a nappali. Az ilyesmi időhúzásnak tűnik, hiszen a végén úgyis mi, felnőttek fogunk dönteni, de a gyereket megerősítheti abban, hogy neki is lehet véleménye. Amikor a gyereknek elmagyarázzuk, mi fog történni, használjunk egyszerű szavakat, rövid mondatokat, mert a bonyolult okfejtések elbizonytalaníthatják.

2. Nézzük meg a környéket!

Ez persze nagy távolságok esetében nem feltétlenül lehetséges, de ha nem a világ másik végére költözünk, csak mondjuk a főváros egy másik kerületébe, érdemes a költözést megelőzően is elmenni párszor a leendő környékre, játszani egyet az ottani játszótéren, bevásárolni az ottani boltban, enni egy sütit a cukrászdában. Így a költözéskor a gyerek már nem a hatalmas ismeretlenbe indul, hanem oda, ahol a piros mászóka van és ahol az islert ettük. Mi ebből a szempontból szerencsések voltunk, mert a kiszemelt új lakás útba esett az óvoda felé menet, így gyakorlatilag minden nap bekukucskáltunk az épületbe.

3. Vonjuk be a pakolásba!

A kétéves nem fogja rendszerezni és selyempapír közé kartondobozokba csomagolni a saját holmiját, akármennyire is szeretnénk. Ugyanakkor adhatunk neki egy saját dobozt, például cipősdobozt, amibe ő is pakolhat: beleteheti a kincseit, játékokat, ragaszthat rá matricákat. Azért persze nézzük át, mi kerül a dobozba, de egyébként engedjük meg, hogy ő rendezgesse, vigye magával.

4. Búcsúzzunk el a régi lakástól!

A régi helytől való elbúcsúzkodás már nagyon pici gyerekek esetében is javasolt: a néhány hónaposak is megértik, ha körbevisszük őket a lakásban és elmondjuk, hogy pápá, konyha, pápá, fürdőszoba. A picit nagyobbaknak magyarázzuk el, hogy most vagyunk itt utoljára, engedjük meg, hogy saját tempójukban körbeszaladgáljanak vagy elidőzzenek egy-egy helyiségben.

5. Tartsuk a rutint!

A csecsemők és kisgyermekek számára a költözéssel járó stressz legnagyobb része a napi rutin, a szokások megváltozásából adódik - ezért számukra leginkább úgy könnyíthetjük meg a dolgot, ha a lehetőségeinkhez mérten betartjuk a napirendjüket. Vagyis csábító lenne azt mondani, hogy á, most költözünk, hadd maradjon fenn tovább, keljen később, egyen süteményt ebédre, a legtöbb gyerek az ilyesmitől inkább csak megijed és nyűgössé válik. Igyekezzünk tehát a szokott időpontban a szokott ételeivel megetetni, alvásidőben akár babakocsiban elaltatni, és a lehetőségekhez képest a megszokott tárgyaival körülvenni.

6. Őrizzük a medvét!

Gyakorló szülőknek nyilván nem kell külön felhívni a figyelmét az alábbiakra, de nem lehet eléggé hangsúlyozni: a költözködés során mindenféle kisebb és nagyobb tárgyak hajlamosak elkeveredni hosszabb-rövidebb időre - mi még mindig nem találjuk a konyhai ollót, az aktuálisan olvasott regényemet és a férjem sapkáját, de vannak még kicsomagolatlan dobozaink, szóval előbb-utóbb előkerülnek majd. Ugyanakkor vannak tárgyak, amiknél nem működik az "előbb-utóbb", hiszen létfontosságúak és bármikor azonnal kellhetnek: a személyi igazolványunk, a kávéfőzőm és a gyerek alvósmedvéje. Vigyázzunk tehát a medvére, mint a szemünk fényére - nekünk szerencsére három példány van belőle, egy használatban és kettő tartalék, szóval bármikor elő tudunk rántani egyet.

7. Legyen készenlétben egy plusz segítő!

Konkrétan arra az esetre gondolunk, amikor a költözés napján az amúgy bölcsibe/oviba/iskolába járó gyermek megbetegszik, és nem tud elmenni az adott helyre. Vagy egyébként nem jár intézménybe, de megbetegszik, orvoshoz kell vinni vagy ápolgatni. Persze, lehet abban reménykedni, hogy ez nem fog megtörténni, de kisgyerekes szülőként szeptember és május között ne legyenek illúzióink. Próbáljuk meg megszervezni, hogy legyen készenlétben egy nagymama, bébiszitter vagy jó barát, aki váratlan vírustámadás esetén be tud ugrani akár a gyerekre vigyázni, akár az anyát tehermentesíteni kicsit a költözés napján.

8. Rendezzük be a pici birodalmát!

Amikor megérkeztünk és lecuccoltunk az új lakásba, elég sok dolog akad, amit hirtelen jó lenne megcsinálni - kipakolni az edényeket, hogy tudjunk vacsorázni, kitakarítani a konyhaszekrényt satöbbi. Érdemes a fentiek előtt (helyett) a gyerek játszósarkát megteremteni: mi az elsők között vettük elő a habtapit és a duplót, és a dobozok által szabadon hagyott helyen máris otthon érezte magát. Cserébe aznap este műanyag tányérból ettünk zacskóslevest. Pálcikával, mert a kanalakat nem találtam. Persze, mindenkinek saját igényei szerint érdemes felállítani a prioritások listáját - én semmiképp sem szerettem volna szépen terített asztal mellett frissen sült csirkét vacsorázni egy visító gyerekkel.

 9. Készüljünk fel a nyafogásra!

A bölcsődés-óvodás korosztály is a szokások rabja, de ők emellett már a változással járó érzelmeket, a stresszt, a bizonytalanságot, az elválás szomorúságát is átélik - annak ellenére, hogy szókincsük még nem teszi lehetővé, hogy ezeket szépen megfogalmazzák. Emiatt aztán előfordul, hogy bizonytalanságukat elsőre nem egyértelmű módokon fejezik ki: például állandóan ölben vagy kézben akarnak lenni, hirtelen visszaszoknak az ujjszopásra vagy nappal is kérik a már csak elalváshoz használt cumit, ha még szoptatjuk őket, többször akarják az anyatejet, csökken az étvágyuk, hasfájást panaszolnak, vagy egyszerűen csak félénkebbek vagy agresszívebbek, kiabálósabbak lesznek. Ezt ki kell bírni. A mi gyerekünk nagyjából mindegyik tünetet mutatta a fentiek közül, majd a költözés után két és fél héttel hirtelen egyik pillanatról a másikra visszatért korábbi, jobbára kiegyensúlyozott étvágyához és személyiségéhez.

10. Készüljünk fel az alvászavarra!

A gyerekek egy része olyan jó alvó, hogy a világon semmi sem képes ebben megzavarni őket, elköltözhetünk velük négy nap leforgása alatt Bangkokba, ők aludni fognak a reptéren, a repülőn, és fél nap alatt átszoknak a célország időzónájába. Az ő szüleik ne olvassák tovább ezt a pontot. A rosszabbul alvó gyerekek alvását a helyszínek változása és az egész költözést övező izgalom könnyen megzavarja - lehetnek rémálmaik, lehet, hogy este nehezebben alszanak el, a mi gyerekünknek a délutáni alvása vált hirtelen szinte kezelhetetlenül nehézkessé. Az éjszakai ébredések során a gyerekek többsége megijed, ha nem a megszokott szobát, a megszokott színeket látja, így gyakrabban kell felkelni hozzájuk.

11. Bízzunk a gyerekünkben és az időben!

Bár a nevelési szakkönyvek egy része hajlamos az ellenkezőjét sugallni, a gyerekek valójában elég rugalmasak és sok nehézséget kibírnak. Vagyis ha nem volt időnk elmenni vele az új környékre, a költözés napján nápolyit ebédelt, és három napig nélkülöznie kellett a doboz aljára elcsomagolt alvósmedvéjét, attól sem lesz semmi baja, és valószínűleg nem emiatt kell majd felnőve évekig pszichoterápiára járnia. Ha nem figyelünk vagy nem tudunk figyelni a fenti apróságokra, azzal tehát nem okozunk helyrehozhatatlan károsodást, maximum kényelmetlenebb és nyűgösebb napoknak nézünk elébe. A kisgyermekeknek a legfontosabb, hogy elsődleges gondozói (vagyis alapesetben a szülei) elérhetőek legyenek számára az új helyen is. Alkalmazkodóképességükben vannak egyéni különbségek, de a legtöbb gyerek egy átlagos költözés után egy-négy héten belül visszatér a normál kerékvágásba."
Forrás:divany.hu/poronty/

Bútor burkolási Tippek
Hozzávaló:
karton papír, zsugór fólia, buborék fólia
Ha költözéskor el szeretné kerűlni a legkisebb felületi karcolódásokat vagy éppen a bőr ülőgarnitúrán nem szeretne sérüléseket látni akkor érdemes beburkolni és ez által elkerűlhetjük a leverődéseket,bepiszkolódást
Fa bútoroknál pl. asztal, szekrény...stb. érdemes az élekre kartont tenni, hogy ezzel is kiiktassunk egy sérüléseket.. A kartont érdemes külön ragasztó szalagal a bútorhoz rögzíteni, hogy fóliázás közben ne keljen külön tartani azt is.

Hogyan költözzünk gördülékenyen? Tippek
Adunk néhány tippet ahhoz, hogyan tudod megkönnyíteni a költöztetők feladatát.
Közeledik a nagy nap elkészültek a dobozok és a zsákok. Mit hova, hogyan rakj?
Csoportosíts!
Néhány példa:
- Zsákok
- Dobozok
- Törékeny
- Könyv
- Gyerekszoba
- Szerszámok
- Elektronikai eszközök

Érdemes külön megjelölni azokat a tárolókat amikre az új helyen rövid időn belül szükséged lehet pl.: iratok , bérleti vagy adas-vételi szerződés, cipőkanál , bornyitó , telefon töltő , gyógyszerek .

Fontos , hogy az apróságokat ne pakold a szállítandó bútorok elé, mert azokkal fognak először kezdeni.
A bejáratot és a szobákba vezető utat hagyd szabadon!

Hogyan készítsed fel gyermekeidet a költözére? Tippek

Minden család számára az egyik legnehezebb feladat a költözés és ez nem csak a felnőteket , hanem a gyerekeket is nagyon megviseli.
Tán még a gyerekeket jobban is hisz érzelmileg jobban kötődnek a megszokott helyhez. 
Amikor elmondjuk nekik, hogy el fogunk költözni, akkor a kicsi gyerekek gyakran megijednek, bizonytalannak érzik magukat és úgy gondolják, hogy a világ összedől körülöttük, mivel el kell hagyniuk azt a környezetet, ahol szeretetben és biztonságban érezték magukat. Az idősebb gyerekeknél nagy fájdalmat jelent, hogy távolabb kerül a barátaitól, hogy el kell hagynia a tanárait, a régi iskolását és egyáltalán: a megszokott rutint is. Azonban van néhány trükk, amivel segíthetünk abban, hogy a kicsit könnyebben alkalmazkodjanak a helyzethez. 
A legfontosabb , hogy időben és elég korán elmond nekik, hogy költöztök.
 A legjobb, ha már akkor szólsz nekik, amikor megszületett a döntés. Jó, ha ők az elsők, akik hallják a döntést, mert így , majd úgy érzik, hogy számítanak, hogy nem a hátuk mögött döntünk a sorsukról.

Érdemes egy családi "kupaktanácsot" összehívni. Kérjünk meg mindenkit, hogy maradjon a vacsoraasztalnál, kapcsoljuk ki a televíziót és beszélgessünk a költözésről. Nagyon fontos az is, hogy ne egy nyilvános helyen közöld a gyerekeddel a költözés hírét, mert a gyerekeknek is szükségük van arra, hogy őszintén kifejezzék az érzelmeiket, amit leginkább ők is otthon tudnak véghezvinni. Próbáljunk egy meleg, nyitott környezetet teremteni, ahol mindenki kényelmesen érzi magát.

"Okos tippek költözéshez

Költözni csak pontosan és szépen, ahogy a csillag és a sugárhajtású repülőgép megy az égen, úgy érdemes. Semmiképpen sem felkészületlenül, az összes cuccot fél óra alatt összedobálva, a költöztetők érkezése előtt egy órával. 
 • Az első költözés a legnehezebb. Később már rutinból megy a pakolás, és a szervezkedés, anélkül, hogy ideg-összeroppanást kapnál a végére. Mielőtt még bárminek nekifognál,
ülj le egy nyugodt sarokba, és készíts egy listát az elvégzendő feladatokról. Sok helyet hagyj a papír alján, mert a teendők száma a költözés napjának közeledtével nőni fog.
Első lépés, a dobozok beszerzése. Dobozok helyett szóba jöhetnek még óriási szemeteszsákok. Vastag, masszív fajtát válassz, különben úgy jársz, mint én, aki az Üllői út közepén szedegette különböző ruhadarabjait, mert a zsák idő előtt felmondta a szolgálatot. A dobozokat és a zsákokat címkézd fel, és jelezd, ha valami törékeny, vagy könnyen sérül.

Miután megvannak a dobozok, jöhet a csomagolás. Ennél a lépésnél szoktak családok széthullani, kapcsolatok tönkremenni, mert a drága nem tudja megérteni, hogy az ingeket ne pakolja a macska cuccai mellé. Alapszabály, hogy csomagolás közben valami úgyis eltörik, vagy örökre eltűnik a dobozok és a zsákok alján. Gondold át, hogy mit akarsz magaddal vinni. A legegyszerűbb válasz a mindent. Költözés előtt azonban nem árt feltérképezni az új ház, lakás felszereltségét, mert felesleges lenne egy második mosógépet odaszállítani, ha az előző tulaj egy teljesen jó állapotút hagyott ott.
Próbálj szobánként csomagolni, így nem kell órákig keresgélned mi hiányzik még a nappaliból. Minden családtagnak pakolj be egy bőröndöt, a legszükségesebb ruhákkal, tisztálkodó eszközökkel, gyógyszerekkel, hogy ne kelljen áttúrnod a kupacot egy tiszta pólóért. Csinálj olyan dobozokat, amikbe azokat a dolgokat pakold, amikre a legelőször szükséged lesz. Hogy helyet, és csomagolóanyagot spórolj, csavard törölközőkbe, és konyharuhákba a törékeny tárgyakat. Kicsomagolás után úgyis megy minden a mosógépbe. A költöztetés jó ok arra, hogy kitisztíts olyan dolgokat, amikre nincs mindennap időd. Például a kanapé huzatát, a szőnyegeket, és az összes függönyt. 
Készíts fotókat az elektromos eszközök kábelezéséről, hogy ne kelljen órákig szenvedned az újrakábelezéssel. Tedd a képet a dobozba, vagy ragaszd a doboz tetejére. Próbáld az összes kütyüt a saját dobozában szállítani. Ha már nincs meg az eredeti doboz, akkor készíts dupla csomagolást, hogy semmi ne sérüljön meg.
Szortírozd át az éves során felhalmozott kacatokat, dobálj ki mindent, aminek már senki nem veszi a hasznát, és adományozd el azt, aminek valaki még örülni tud.
Mozdulj, mozdíts

 • övetkezhet a költöztetés megszervezése. A legegyszerűbb, de a legköltségesebb megoldás, ha profikra bízod a dolgot. Így legalább nem kell azon idegeskedni, hogy minden időben, és egy darabban eljut-e az új lakásba. A legfontosabb iratokat azonban ne bízd a költöztetőkre, hanem végig tartsd magadnál, vagy add le a szüleidhez megőrzésre.
 • éhányan kérik páncélszekrény, zongora, vagy egyéb extrémen nehéz tárgy szállítását, de költöztettünk már terráriumot is. Szerencsére a tulajdonos előtte kivette belőle a kígyót. - mosolyodik el István, az egyik vidéki költöztető cég alkalmazottja. Bár már vannak direkt akváriumok és terráriumok szállítására szakosodott cégek is.
 • költözés napján passzold le a kölyköket a nagyihoz, vagy valamelyik segítőkész barátnőhöz. Csak hátráltatnák a pakolást, és egész nap őket kellene kerülgetned. Miután megérkeztetek az új lakásba, ellenőrizd, hogy az összes doboz megvan-e. Kicsomagolásánál is mindig csak egy szobára koncentrálj, és tűzz ki magad elé egy időlimitet, ami alatt az összes dobozt kiüríted. Így elkerülheted, hogy még hónapok múlva is a telipakolt dobozokat kelljen kerülgetned.

A legextrémebb kérés mégis az volt, amikor a család azt kérte, hogy mi szállítsuk a nagymama urnáját. Úgy gondolták, a teherautóban nagyobb biztonságban lesz. A legtöbben csak bútorokat és dobozokat szállíttatnak, de vittünk már új helyre komplett fotóstúdiót, és jó néhány irodát is. A legnagyobb hiba, amit a családok véteni szoktak, hogy az érkezésünkkor még kétségbeesetten dobálják a cuccaikat a dobozokba. Mire mi odaérünk, már minden doboz és bútorajtó legyen leragasztva, az állatok eltűntetve, a család indulásra készen. A megfelelő időbeosztás a legfontosabb.A legegyszerűbb, és a legköltséghatékonyabb megoldás, ha körbetelefonálod a barátaidat, vagy létrehozol a költözésnek egy külön eseményt Facebookon. Süss néhány tepsi süteményt, egy kis fasírtot, vagy csinálj szendvicseket, és vegyél sört meg üdítőt a költöztető csapatnak. Így az egész inkább egy kellemes piknikhez hasonlít, és legalább meghálálod a segítséget.Minden költözés végén elvégeztem egy személyes kis rituálét. Miután a költöztető csapat kibelezte a lakást, körbejártam az üres szobákat, és néhány könnycsepp mellett próbáltam visszaemlékezni a legszebb élményekre. Szentimentális hülyeségnek tűnhet, de segített abban, hogy a régi lakást hátrahagyva új életet tudjak kezdeni valahol máshol."
Forrás:https://kiskegyed.blikk.hu/

"Költöztetés A-tól Z-ig - tippek , trükkök , fortélyok"

"Hurcolkodni fárasztó és macerás. Ha segítséget kérünk a pakoláshoz, nagyon körültekintően kell választanunk, nehogy több legyen a bosszúság a költöztetőkkel, mint nélkülük. 
Kell segítség?

 • Az első és legfontosabb teendő eldönteni, szükségünk van-e segítségre. Ez attól függ, van-e megfelelő járművünk a szállításhoz, és elegen vagyunk-e a családban a pakoláshoz. Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, akkor először érdemes a barátokat, ismerősöket megkérdezni. Ők valószínűleg nem lesznek profik, kevés tapasztalatukat azonban kompenzálhatja a lelkesedés, az odafigyelés, és az, hogy ingyen dolgoznak. Szintén takarékos megoldás lehet, ha a költöztetőcégre csak a nagyobb bútorok áthordását bízzuk, minden mást magunk cipelünk.

Mitől függ az ár?

• Milyen járműre, hány munkásra van szükség?

• Mekkora a távolság a két helyszín között?

• Mennyi és mekkora bútort, dobozt kell szállítani?

• Befér-e minden az ajtón?

 • Emeletről vagy emeletre kell-e költöztetni, és van-e lift?

• Mennyire kényesek a szállítandó tárgyak?

Az extra csomagolás nagyon drága

 • z extra csomagolóanyagok - például szellőző légfólia, a bútorokhoz használt költöztető papírpaplan, vállfatartós ruhásszekrény-doboz vagy a poharak, tányérok, borosüvegek szállításához használatos speciális tartó - rendkívül hasznosak, de a csomagolási asszisztenciával együtt akár meg is duplázhatják a költöztetési díjat!

Fontos! Előfordulhat, hogy az általunk készített dobozt a munkások belerakják egy másik dobozba, ilyenkor kérdezzünk rá nyomban, az benne van-e az árban, különben kellemetlen meglepetés érhet minket fizetésnél.

Csomagolás olcsón

Dobozokat könnyű beszerezni a helyi zöldségestől, a háztartási vagy műszaki boltokból. Sokat spórolhatunk azzal is, ha a speciális csomagolóanyagok helyett újságpapírba, illetve textíliába (pulóverekbe, törölközőkbe) bugyoláljuk a törékeny holmikat.

Tipp:

 • dobozok ne legyenek túl nagyok - ha nehezebbek 10-15 kilónál, nem könnyű mozgatni őket.

A pénzt, ékszert, egyéb értékeket érdemes rokonokra bízni a költözés előtt, és csak akkor hazavinni, ha már nem átjáróház a lakás.

Átlagárak költözésnél

Vidéken 30 kilométeres körzetig óradíjjal szokás számolni. Ezenfelül már a kilométerdíjakkal kell a kalkulációkat végeznünk.
Még városon belül is kerülhet a költözés 15 ezer, de akár 150 ezer forintba is, attól függ, mekkora az átköltöztetendő lakás, illetve annak tartalma. Példák:

 • Lakótelepi garzon:
  15 000-25 000 forint.
 • Nappali + 1 vagy 2 szoba: 25 000-55 000 forint.
 • Nappali + 3 vagy 4 szoba: 55 000-150 000 forint.

Extrák:

• Pianínó költöztetése: 16 000 forint.
• Zongora: 28 000 forint.
• Dobozok, csomagolóanyagok, egyéb: 10 000-50 000 forint.

Az ideális költöző a költöztetők szemével

• Mindent előre összecsomagol, a költöztetés idején már nem pakol, nem töröl port, csak irányítja a munkásokat.

• A bútorajtókat leragasztja, a dobozokat lezárja.

• Figyelmezteti a költöztetőt a széteső, nehezen szállítható tárgyakra.

• Megtervezi, milyen sorrendben érdemes szállítani a bútorokat, hogy a nehezebbek azonnal a helyükre kerülhessenek az új otthonban."
Forrás:nlcafe.u


© 2016 Mészáros Gábor Egyéni Vállalkozó
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el